14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Luchtreiniger en luchtbevochtiger getest: Raadgever voor een goed ruimtelijk klimaat

Onaangename luchtjes, stof en te droge lucht kunnen storend zijn en in het ergste geval zelfs tot gezondheidsproblemen leiden. Daarom biedt Klarstein een ruime keuze verschillende luchtzuiveraars en luchtbevochtigers aan, om je de mogelijkheid te bieden, thuis helemaal lekker in je vel te zitten. In deze gids leggen we je uit hoe deze apparaten functioneren, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je het perfecte apparaat voor jou kiest.

Luchtreiniger: Met filter en ionisator voor de zuiverste lucht

Klarstein luchtreinigers functioneren onder anderen met een actief koolfilter en ionisator. Het koolfilter filtert de lucht op betrouwbare wijze en zorgt ervoor dat onaangename luchtjes worden verwijderd. Daarbij produceert de ionisator een stroom van negatieve ionen, die stof- en geurdeeltjes aantrekken en naar de vloer laten dalen. Zo zorgt een luchtzuiveraar ervoor, dat de luchtkwaliteit aanzienlijk beter wordt, wat, onder andere, ook van invloed kan zijn op je concentratievermogen.

Luchtbevochtiger tegen droge lucht

Luchtbevochtigers kunnen een echte game changer zijn. 's Zomers door de airco of 's winters door koude lucht: Er zijn ruimtes, die een te lage luchtvochtigheid hebben. In het ideale geval ligt die bij 40 - 60 %. Bij minder dan dat wordt het te droog, wat kan leiden tot tranende ogen, droge huid en een kriebelende keel. Luchtbevochtigers helpen daarbij door water te vernevelen, verdampen of verstuiven, wat voor een aangenaam ruimtelijk klimaat zorgt.

Tramontana 6-in-1 luchtreiniger

Tramontana 6-in-1 Luftfilter

Productbeoordeling

Tramontana 6-in-1 luchtfilter

Stijlvolle optiek en 6 functies: Deze kleine luchtzuiveraar laat geen wensen onvervuld.

 • 6-in-1: Luchtreiniger, luchtverfrisser, ionisator, HEPA filter, actief koolfilter en UV-sterilisatie.
 • Compact design: Klein, afgerond design en gemakkelijk in gebruik
Naar het product

De Tramontana zorgt met diverse functies voor een uiterst aangenaam ruimtelijk klimaat in huis: Naast een actief kool- en HEPA filter zorgen een aroma diffuser, UV sterilisatie en Ozonfunctie voor een schone en prettige lucht. De diffuser kan voorzien worden van etherische olie om een heerlijke geur te verspreiden. Schadelijke gassen en virussen worden door het filter en de ingebouwde fotokatalysator opgevangen en onaangename luchtjes geneutraliseerd.

  Voordelen:

 • Veel functies in één apparaat
 • Compact en tijdloos design
 • Intuïtieve bediening dankzij leddisplay

  Nadelen:​

 • Alleen geschikt voor kleine ruimtes tot 25 m².

Vita Pure luchtreiniger

Vita Pure Luftreiniger

Productbeoordeling

Vita Pure luchtreiniger

De Vita Pure luchtzuiveraar geeft nare luchtjes geen kans.Eenvoudig ontwerp en effectieve luchtreiniging in één.

 • Effectieve luchtreiniging: Met UV lampen, HEPA en actief koolfilter
 • Stil: Nauwelijks hoorbaar, stoort niet
Naar het product

Simpel in gebruik, gemakkelijk vervangbaar filter en een elegant, eenvoudig design: Dat kenmerkt de Vita Pure luchtzuiveraar. Voor een schone kamerlucht functioneert het luchtzuiveringsapparaat met een 3-in-1 filtersysteem: Het actieve koolfilter bindt de geurdeeltjes, het HEPA filter haalt voor 99,97 procent alle fijnste deeltjes uit de lucht en de UV lampen maken bacteriën en andere biologische kiemen effectief onschadelijk.

  Voordelen:

 • Zelfverklaard gebruik
 • Eenvoudige reiniging
 • Met ingebouwde timer

  Nadelen:​

 • Exclusief ingebouwde diffuser

Skyscraper Horizon luchtkoeler & luchtbevochtiger

Skyscraper Horizon

Productbeoordeling

Skyscraper Horizon

Luchtbevochtiger, ventilator en luchtkoeler in één. Het perfecte apparaat voor droge lucht op hete dagen.

 • Elegant design: voegt zich probleemloos in elke ruimte in
 • Multifunctioneel: Zorgt voor een verkoelend effect op warme dagen
Naar het product

De Skyscraper Horizon is een echt multitalent. Als luchtbevochtiger, ventilator en luchtkoeler zorgt hij voor een optimaal ruimtelijk klimaat op warme dagen. Dankzij de 3,5 liter tank kan de lucht tegelijk bevochtigd en gekoeld worden. Via een afstandsbediening en touch controlepaneel is het apparaat comfortabel te bedienen en laat geen wensen onvervuld.

  Voordelen:

 • Luchtkoeler en -bevochtiger in één
 • Ventilator met oscillatie van 45°
 • Gemakkelijk in gebruik

  Nadelen:​

 • Eerder geschikt voor de zomer
 • Geen luchtzuivering

VapoAir Opal Smart Luftfuktare

VapoAir Opal Smart

Productbeoordeling

VapoAir Opal Smart 

Multifunctionele luchtbevochtiger met diffuser, koel- en verwarmingsfunctie

 • Slim: Per app te bedienen
 • Elegant design: Futuristisch en compact gebouwd
Naar het product

De VapoAir Opal Smart is waarschijnlijk de slimste luchtbevochtiger. Hij functioneert met een hoogwaardig keramisch filter en ionisator, om de lucht professioneel te bevochtigen en het hele jaar voor een ideaal ruimtelijk klimaat te zorgen. Er kan namelijk gekozen worden voor een koude of warme waterverstuiving. Bovendien kan met de ingebouwde diffuser naar keuze een aangename geur afgegeven worden. Wanneer en hoe lang de VapoAir in bedrijf moet zijn, kun je heel gemakkelijk per app bepalen.

  Voordelen:

 • Slimme bediening per app en apparaat
 • Hoogwaardig keramisch filter
 • Inclusief diffuser voor aangename geur

Luchtreiniger en luchtbevochtiger vergelijken

Tramontana 6-in-1 luchtreiniger Vita Pure luchtreiniger Skyscraper Horizon luchtkoeler & luchtbevochtiger VapoAir Opal Smart Luftfuktare
Soort apparaat Luchtreiniger Luchtreiniger Luchtkoeler/ Luchtbevochtiger Luchtbevochtiger
Filter Meervoudig filtersysteem: HEPA filter + actief koolfilter + Fotokatalysator + ionisator + UV sterilisatie + Ozon Afneembare afdekking actief koolfilter + aanvullend in te schakelen ionisator - -
Watertank - - 3,5 liter 5 liter
Gewicht 4 kg 2,9 kg 7 kg 2,5 kg
Vermogen 36 Watt 35 Watt 60 Watt 110 Watt
Bijzonderheden - 3 instelbare ventilatiestanden: laag - gemiddeld - hoog
- 3 instelbare bedrijfsmodi: Anion - Ozon - Anion + Ozon - UV
- Timerfunctie
- instelbare Intensiteit van de luchtreiniging (laag, gemiddeld, hoog)
- 2 ingebouwde UV lampen
- Timerfunctie
- Ventilator, luchtkoeler, luchtbevochtiger en nachtmodus in één
- 3 bedrijfsmodi: normaal, natuur en slaapmodus
- Afstandsbediening: bereik ca. 6 m
- te bedienen via Klarstein app voor Android of iOS
- Verwarmingsfunctie voor warme nevel
- Plasmafunctie: ionisator voor het binden van luchtjes en kleinste deeltjes

Luchtzuiveraar: Waar moet ik bij de aanschaf op letten?

Een luchtreiniger of -zuiveraar is in feite een apparaat dat in elke woonruimte iets goeds kan doen. Bij onaangename luchtjes, bijvoorbeeld als u rokers op bezoek hebt gehad, etensluchtjes en gelijkwaardig, zorgt hij snel voor verfrissing. Daarbij biedt de luchtreiniging nog meer voordelen: Een goed ruimtelijk klimaat zorgt voor een betere concentratie, een wakkerder gevoel en is simpelweg prettig. Ook bij allergieën biedt een luchtreiniger voordelen, daar het apparaat stof, pollen en meer uit de lucht filtert. Bij de selectie komt het, onder anderen, op de functiewijze aan: Werkt het apparaat met een HEPA of actief koolfilter? Heeft het een ionisator en een UV lamp? Vindt je het belangrijk dat je een diffuser aanvullend in kunt schakelen, zodat je kunt genieten van de heerlijke geur van etherische olie? Een andere factor is de bediening en hoe gemakkelijk het is om het filter te vervangen. Ook het vermogen en het bijbehorende volume moeten, in overeenstemming met het gebruik, in acht worden genomen. Hierbij moet bijvoorbeeld gekeken worden, hoe groot het vertrek is waarin je het apparaat wilt gebruiken. Ook het stroomverbruik is iets, waar je naar dient te informeren.

Luchtbevochtiger: Waar moet ik bij de aanschaf op letten?

Begin door vast te stellen of een vertrek inderdaad te droog is. Als de luchtvochtigheid tussen 40 en 60 % ligt, is alles in orde. Ligt het daaronder, dan is een luchtbevochtiger een goed idee. In slaapkamers en ook in andere vertrekken zorgen luchtbevochtigers voor een aangename lucht. Als de lucht te droog is, kunnen ogen, luchtwegen en huid geïrriteerd worden. Bij luchtbevochtiging zijn verschillende manieren mogelijk: vernevelen, verdampen en verstuiven. Wanneer je een keuze maakt, moet dus op de gewenste functie worden gelet. Bovendien moet de luchtbevochtiger in overeenstemming met de grootte van de ruimte worden uitgekozen. Een te kleine tank zorgt er in een grote ruimte voor, dat die voortdurend moet worden gevuld. En ook veiligheid is een belangrijk onderwerp: Het apparaat moet een automatische uitschakelfunctie hebben. Daarnaast geldt: Ook te vochtig kan schadelijk zijn. Het apparaat moet dus gecontroleerd worden ingezet.

FAQ

Luchtreinigers helpen je een aangenaam ruimtelijk klimaat zonder nare luchtjes in huis te creëren. Luchtreinigers worden vaak ingezet in woningen waar gerookt wordt. Maar ook bij dierenluchtjes, etensluchtjes of andere onaangename geuren kan een luchtreiniger van dienst zijn. Doordat luchtzuiveraars ook stof uit de omringende lucht verwijderen, zijn ze ook erg nuttig voor mensen met een allergie. En ook bij schimmel kan een luchtreiniger je helpen. Hij verwijdert schimmelsporen en de bijbehorende nare geur.

Je wil een luchtbevochtiger kopen, maar weet niet waar je op moet letten? Luchtbevochtigers hebben in de eerste plaats als doel - zoals de naam als zegt - de lucht te bevochtigen. Want: In een te droge ruimte kan het tot irritaties van huid, ogen en luchtwegen komen. Bovendien zorgt vochtige lucht voor een aangenamer en warmer ruimtelijk klimaat. Als je veel planten in huis hebt, is een luchtbevochtiger een echt highlight. In de ideale luchtvochtigheid kunnen planten sneller en gezonder groeien. Het verhogen van de luchtvochtigheid kan ook de concentratie virussen binnenshuis verminderen.

Luchtreinigers zuigen lucht aan en verwijderen, met behulp van meerdere filters en technieken, geurdeeltjes, schimmelsporen, stof en andere fijne deeltjes. Vervolgens wordt de gereinigde lucht weer aan de ruimte afgegeven. Er zijn ook luchtreinigers met ingebouwde geurdiffusers. Deze zorgt met etherische olie voor een aangename geur. Er zijn ook luchtreinigers met water. Ze gebruiken de vloeistof als natuurlijk filter.

Luchtbevochtigers geven verstuift, verneveld of verdampt water aan een ruimte af en zorgen zo voor een verhoogde luchtvochtigheid in de kamer. Dat is vooral belangrijk wanneer de luchtvochtigheid onder de 40 % ligt. De kamerlucht bevochtigen kan voor een aangenamer en warmer ruimtelijk klimaat zorgen.

Dat is alleen mogelijk als je je luchtbevochtiger niet regelmatig reinigt en onderhoudt. Vuil in het apparaat of in het gebruikte water kan dan problematisch zijn. Als je erop let dat je water van drinkwaterkwaliteit gebruikt en het apparaat regelmatig schoonmaakt, vormen luchtbevochtigers geen broeiplaats voor schimmels en bacteriën.

Ja. Niet alleen bij een huisstofallergie, maar ook bij hooikoorts of een pollenallergie. Want door deuren, ramen en kleding kunnen pollen altijd weer opnieuw in de kamer terechtkomen en zich verzamelen. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat deze gevangen en geneutraliseerd worden. Daarbij moet gelet worden op een fijn filter uit de klasse H13 en H14. Bovendien moet met een HEPA en voorfilter worden gewerkt.

Nee. Als je een luchtbevochtiger zinvol inzet en goed onderhoud, is hij niet schadelijk. Je moet er wel op letten dat je een ruimte niet te vochtig laat worden, want dan kan, onder bepaalde omstandigheden, de groei van schimmel en mijt worden bevorderd. Ook moet het apparaat regelmatig schoongemaakt worden.

Dat hangt er natuurlijk vanaf waarvoor en hoe lang je hem gebruikt. De meeste apparaten gebruiken tussen 20 en 40 watt. Afhankelijk van de prijs per kilowatt en het gebruik, kan het stroomverbruik zo berekend worden.

Naar boven